ICE ENDEX TTF-gas termijnmarkt en TTF-gas Day-Ahead markt

ICE ENDEX TTF termijnmarkt: de ICE ENDEX TTF-termijnmarkt  is de beurs waar o.a. gas wordt verhandeld voor Nederland. Vrijwel iedere gasleverancier koopt in op deze termijnbeurs. De prijzen worden gepresenteerd per periode (maand,kwartaal of jaar) en weergegeven met BASE uitgedrukt in Euro per MWh. In de grafiek ICE ENDEX TTF-gasprijzen zoals die bij ons gepresenteerd wordt, worden deze gasmarktprijzen omgerekend naar basislast uitgedrukt in ct/m3. Dit zijn de tarieven die een leverancier ook aanbiedt naar zijn afnemers. Er wordt echter wel rekening gehouden met het verbruiksprofiel. Op deze markttarieven zet de leverancier nog een toeslag. Voor een grootverbruiker kan dit ongeveer 0,3 ct/m3 zijn.

TTF Day-Ahead markt: de TTF-Day-Ahead markt LEBA  is de beurs waar o.a. gas wordt verhandeld voor Nederland. Vrijwel iedere gasleverancier koopt in op deze beurs. De prijzen worden gepresenteerd per dag en weergegeven met BASE uitgedrukt in Euro per MWh. In de grafiek zoals die bij ons gepresenteerd wordt, worden deze basislast gasmarktprijzen omgerekend van Euro/MWh naar ct/m3.  Op basis van een gemiddelde maandprijs kan er een contract worden afgesloten met een leverancier. Hierbij moet er wel een groot volume aanwezig zijn en sprake zijn van afstanduitlezing.Ook hier wordt rekening gehouden met het verbruiksprofiel. Op deze markttarieven zet de leverancier nog een toeslag. Voor een grootverbruiker kan dit ongeveer 0,3 ct/m3 zijn.

Wilt u meer weten?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op en laat u informeren over de mogelijke kostenbesparingen voor uw bedrijf!

Vraag adviesgesprek aan